Heidi Marie Kriznik

 Forfatter, essayist og spaltist

Den delte byen

Forlaget Manifest 2015

 

Live og Linnea er født samme år og vokser opp i samme by. Liva på Slemdal i bydel Vestre Aker. Linnea på Enerhaugen i bydel Gamle Oslo. Denne boka følger de to jentenes livsløp, slik statistikken viser at de vil leve.

Forskjellene i Oslo, og ulikhetene mellom bydelene er store, systematiske og økende. Men verken inntekstforskjeller, helse eller levevaner oppstår i et tomrom. Det henger tett sammen med politikken som føres.

Les forordet her (pdf.format)

Les omtale her

Du kan sove her

Oktober forlag 2012

 

«Jeg trenger ikke å vite hvorvidt dere har et forhold eller ikke, sier advokaten. Det jeg vil vite er hva som er blitt sagt til politiet, det er det som er viktig, sier han. Jeg sa at vi ikke hadde bodd sammen på et halvt år, sier jeg. Hvorfor det? Det gjør saken vanskelig, svært vanskelig, sier han. Hvilken  sjanse har jeg? sier Said. Ansiktet hans er så åpent, jeg må snu meg bort. Hvilke sjanser? Det er vanskelig å si, sier advokat Farhat. Vi har vært gift i snart tre år, sier jeg.»

Les 1. kapittel her (pdf.format)

Les kritikker her

Borte en vinter

Oktober forlag 2007

 

«Litt av et navn, sa jeg etter vi hadde vært hos begravelsesagenten. Det tok tid før Lucia forsto hva jeg mente, jeg måtte gjenta agent, sa det på engelsk også. Da så vi på hverandre og lo. Nå sitter Lucia på huk foran meg og sånn hun sitter kommer datoen for Astrids død rett til høyre for hodet hennes, jeg har lyst til å be henne flytte seg. Jeg flytter meg. Snøen faller i håret til Lucia.»

Les 1.kapittel her (pdf.format)

Les kritikker her

Applaus

Oktober forlag 2002

 

Tarjei Vesaas' debutantpris

 

«Faren min kom til Norge på grunn av Cirkus Arnardo. Det er rart å tenke på at han aldri ville ha kommet, eller truffet mor, hvis ikke det hadde vært for det sirkuset.»

Les kritikker her